Vestslesvigs kirkehøjskole

Kirkehøjskolen begynder igen 21. januar kl. 9.30 i Brorsonhus.

Program for Vestslesvigs Kirkehøjskole januar – marts 2020 Klik her

Tirsdage kl. 9.30 – 11.30 med morgensang, foredrag og en kaffepause.
 Tirsdag den 21. januar ”Grænsen set fra begge sider” Ved Jens Andresen, formand for grænseforeningen.

Jens Andresen skriver: Mit foredrag vil være en gennemgang af Grænsens funktioner i mit liv. De første gange jeg husker, at have krydset grænsen, besøg fra Danmark, den begyndende grænsehandel.

Formaliteter som følge af Grænsen. Opholds-og arbejdstilladelser. Anklage for ”ordnungswidrigkeit”. Skiftet af statsborgerskab. Grænseregionen og det grænseoverskridende samarbejde.

Mindretallenes udvikling på begge sider af grænsen. Hvem er medlemmerne af mindretallene i dag, og hvordan lever man som dansk og tysk på begge sider af grænsen i 2020.

Tirsdag den 28. januar (I samarbejde med Folkeuniversitetet.) ”Kan man hælde gammel vin på nye
flasker?
Om at oversætte det gammeltestamentlige billedsprog til nudansk” ved Else K. Holt, lektor emer., PhD

Tirsdag den 4. februar ”Sønderjylland i toner” Den blå sangbog – om de forbudte salmer ved Aksel Krogslund Olesen, musiker og komponist.

Den blå Sangbog var i perioden 1864-1920 den foretrukne sangbog for de dansksindede sønderjyder, og dens stigende popularitet førte til, at nogle af sangene af de tyske myndigheder blev forbudt afsunget ved offentlige arrangementer.

Det kunne dreje sig om nationalsange. Sangen “Det haver så nyligen regnet“, som var den skarpeste sønderjyske protestsang blev naturligvis også forbudt afsunget.

Tirsdag den 11. februar: Vinterferie
Tirsdag den 18. februar ”Min far var soldat i 1. verdenskrig” – fortællingen om at være dansker som tysk
  soldat i 1. verdenskrig. Ved Tove Hansen

Toves far, Frederik Tychsen fra Rise var tysk soldat og har skrevet en meget detaljeret og levende fortalt dagbog bl.a. fra tiden i Verdun.

1. februar kl. 11,30 – ca. 12 Årsmøde

Tirsdag den 25. februar ”Sko må man ha” ved Linda Lassen, forfatter.

Linda Lassen vil fortælle om vandrelærerinden Henriette Gubi”, der blev født i 1856.

I 1888 blev dansk forbudt som undervisningssprog. H.P. Hannsen fik den ide at sende vandrelærere ud og lære forældrene at undervise deres børn selv. Henriette tilbød sig straks hun hørte om projektet. Hun nåede at undervise mere end 300 børn og kom i mange forskellige hjem, inden hun døde alt for tidligt i 1894.

Tirsdag den 3. marts ”Fra bondedreng til Grænsepræst”. om N.P. Nielsens liv og levned ved Steen Tygesen, fhv. sognepræst i Højer.

N.P. Nielsen blev indsat som præst i Højer den 24. november 1935. Ved hans 50 års fødselsdag få måneder før – den blev fejret i Vedsted ved Haderslev, hvor han var sognepræst – var 2.000 mennesker mødt op for at fejre ham. Han må have betydet meget for mange!

I Højer gjorde han en stor, enestående indsats. Han blev kendt som ”Grænsepræsten”, og man kan i dag se hans billede hænge i billedsalen på Folkehjem sammen med andre store skikkelser fra årene efter genforeningen.

Tirsdag den 10. marts Udflugt (program følger)