Vestslesvigs kirkehøjskole

Kirkehøjskolen begynder igen 1. oktober kl. 9.30 i Brorsonhus.

Programmet for efterårssemesteret 2019 kan ses her.

Tirsdag den 1. oktober  ”Troen set med palæstinensiske øjne – to folk side om side i det hellige land, hvordan skal det gå?” ved Vita Andreasen, sognepræst

Vita har som præst og højskolemenneske mødt mange unge fra Betlehem.

Og gennem foreningen Betlehems Venner har hun været dernede flere gange.

Det gør indtryk at møde den lutherske præst Mitri Raheb, der er præst ved julekirken i Betlehem og rektor

for det nybyggede Dar al Kalima University College og Art and Culture. Mitri ser på troen med kristne palæstinensiske øjne.

Han siger, at bibelen bedst læses af øjne, der har grædt. Sammen med en stor stab af medarbejdere arbejdes der på at uddanne børn og unge under mottoet: ’Giving voice to the voiceless’

Tirsdag den 8. oktober ”Fra revolutionær til from”.Egon Lausen, Pastor emeritus,

En tønderdreng fortæller om opvæksten i Tønder med en kosmetikfabrik, teologistudium, TV-vært og præst på Fyn i 35 år.

Tirsdag d. 22. oktober ”Luthers bordtaler” ved Jakob Ørsted, sognepræst

Vi inviteres til bords hos Luther, der er kendt som manden, der startede Reformationen. Hver aften sad 30-40 mennesker bænket og enten talte med eller lyttede til reformatoren. Undervejs skrev de studerende Luthers ord ned. Ordene er siden blevet samlet og kendt som Luthers bordtaler. Vi kender derfor en del til Luthers tanker.

Luther brændte for sin sag og talte uhæmmet med en intensitet, der kunne virke skræmmende, når han udgød sine bebrejdelser, indsigelser og spot mod sine modstandere.

Luther var et muntert og selskabeligt menneske, der med ironi beskrev sig selv og andre: Emnerne var blandt andet ægteskab, børn, undervisning, krig, død, staten og kirken.

Tirsdag den 29 oktober ”Piet Hein – Verdensdanskeren” ved Erik Kristiansen, ph.d., Tønder.

Alle kender Piet Hein, (1905-1996) for hans GRUK – små livsfilosofiske smuler, som blev til i besættelsesårene. Men Piet Hein var meget mere end det.

Han skabte superellipsen, opfindelser af enhver art, skulpturer, solure, digte, lamper, spil og endda revyer. Han var et umådelig flittigt menneske – en samfundskritiker, der formåede at samle matematik, filosofi og kunst – på helt sin egen originale facon. I et langt liv var han alle vegne, og i hans venneskare finder vi både Bohr, Einstein og Chaplin.

Det var svært for både samtiden og eftertiden at forstå dette sammensatte menneske. Var han digter? Møbeldesigner? Ingeniør? Kunstner? Kritiker?

Tirsdag den 12. november Malerier som historiefortælling ved Carsten Porskrog Rasmussen, Dr. Phil. Museumsinspektør på Museum Sønderjylland Sønderborg Slot.

I lange perioder har man brugt maleriet som en måde at formidle historie på, og Sønderborg Slot viser usædvanligt mange af disse historiemalerier. De samler sig om forskellige temaer, hvor tre er særligt fremtrædende.

Det er historierne om Christian 2., der sad fanget på slottet i 17 år, om de slesvigske krige og om Genforeningen.

Tirsdag den 12. november ”Hvad livet lærte mig.? Et tilbageblik”
ved Karsten Nissen, Biskop emeritus

Karsten Nissen fortæller erindringsglimt fra en barndom i Sønderjylland til hans 18 års periode som biskop i Viborg fra 1996 – 2014.

Tirsdag den 19. november Udflugt (program og tilmelding følger)

Kirkehøjskolen begynder igen efter årsskiftet den 21. januar 2020.