Vestslesvigs kirkehøjskole

Nyt program, der starter 3. oktober og udkommer til september

Program for udflugten den 14.3.2017

Program for Vestslesvigs Kirkehøjskole januar – marts 2017 kl. 9.30-11.30

Tirsdag den 24. januar       Sognepræst ved Ribe Domkirke og bibliolog SIGNE VON OETTINGEN:
”At læse Bibelen som Bibliolog”
En vigtig pointe for Reformationen var, at hver enkelt menneske selv kan gå på opdagelse i Bibelen.
Begrebet bibliolog dækker over en arbejdsform, hvor man går i dialog med Bibelen og i fællesskab afdækker tekstens forskellige tydninger.

Vi vil prøve nogle eksempler på denne form for bibellæsning.

Tirsdag den 31. januar       Fhv. præst ved Vor Frue Kirke i København: JOHANNES VÆRGE:
”Guddommelig uorden”
Foredraget kommer ind på forsoningslæren, forståelsen af Helligånden og af nadveren som udtryk for en ny pagt mellem Gud og menneskene.

Tirsdag den 7. februar       Musiker og komponist AKSEL KROGSLUND OLESEN
”Det tidlige lys” – digte, sange og salmer til årstiden; herunder en præsentation af en ny udgivelse med tekster af Inge Hertz Aarestrup og musik af Aksel Krogslund Olesen.

En formiddag med sang og musik.

Tirsdag den 14. februar vinterferie.

Tirsdag den 21. februar     Pastor LIS BISGAARD: Kvindelige præsters historie og debatten før indførelsen i 1948.

Tirsdag den 28. februar     Sognepræst i Løgumkloster STEN HAARLØV:
Erasmus af Rotterdam – en overset skikkelse i reformationsfejringen 2017.

1. februar kl. 11,30 – ca.12 Årsmøde

Tirsdag den 7 marts           Museumsleder på Vejen kunstmuseum: TERESA NIELSEN
Pippi fra Vejen – om Ingrid Vang Nyman, som bl.a. har illustreret flere af Astrid Lindgrens bøger”.

Tirsdag den 14. marts        Udflugten går i år bl.a. til Vejen kunstmuseum, som har en skulptur og keramiksamling. Museet præges i øjeblikket af en stor udstilling om Ingrid Vang Nyman, som bl.a. har lavet illustrationer til Astrid Lindgrens fortællinger om Pippi Langstrømpe og Børnene i Bulderby, som mange kan huske. (Program følger)

2017 er året, hvor vi fejrer 500-året for Reformationens start. Det præger også Kirkehøjskolens program,

I reformatorisk forstand er alle kristne via dåben en del af det almene præstedømme. Almindelige mennesker kunne læse Bibelen. Signe Von Oettingen vil belyse nye veje til at læse Bibelen – Det kaldes Bibliolog.

Sang og musik blev også en mere integreret del af gudstjenesten og troslivet. Luther skrev salmer og vi har valgt at præsentere nye salmer sammen med Aksel Krogslund Olesen.

Reformationen gjorde, at vi i Danmark i 1948 indførte muligheden for at kvinder også kunne være præster i Folkekirken. Det belyses den 21. februar.

Samtidig med Luther levede Erasmus af Rotterdam. Han forsvarede at mennesket havde sin frie vilje og havde et opgør med Luther om menneskets behov for ”Guds nåde”. Vi hører om Erasmus den 28. februar